Pomysł na obiad — sałatka z tuńczykiem

wtorek, 10 lipca 2018

Przepis na sałatkę z tuńczykiem

Witajcie 😗
Odkąd zostałam prawdziwą panią domu, lubię poeksperymentować w kuchni. Dlatego od czasu do czasu chciałabym przemycić Wam przepisy na potrawy, które się u mnie  sprawdzają. Tak w ramach odskoczni od typowych dla mojego bloga kategorii tematycznych. Mam nadzieję, że ten pomysł przypadnie Wam do gustu, a moje przepisy okażą się dla Was przydatne. Pojawiły się już dwa tego rodzaju wpisy na blogu, w których znajdziecie przepis na pyszną kawę mrożoną, oraz na pastę rybną z jajkiem i ogórkiem, więc jeżeli jesteście nimi zainteresowane, to zapraszam 😉 Tymczasem dzisiaj znowu ryba tym razem w postaci sałatki. Można by sobie pomyśleć, że my nic innego nie jemy tylko ryby 😂 Zapewniam Was jednak, że jest inaczej 😊 Dlaczego więc znowu przychodzę do Was z rybą? Staram się, by w naszym tygodniowym menu ta ryba była obecna, a że ja nie przepadam za jej smakiem, to kombinuje na różne sposoby jak by ją przemycić. Jak dotąd w miarę mi się to udaje 😊 Sałatka ta służyła Nam jako obiad, więc jeżeli tak jak ja nie lubicie smaku ryby, ale ze względów zdrowotnych chcielibyście jeść ją częściej, lub akurat nie macie pomysłu na obiad, to myślę, że ten wpis i przepis jest w sam raz dla Was — zapraszam 😗

 Składniki: 

(porcja na około 6 osób)

  • puszka kukurydzy 
  • puszka tuńczyka
  • 1 pomidor
  • 1 duży ogórek
  • 1 paczka ryżu
  • pęczek rzodkiewki
  • zielona sałata
  • przyprawy do smaku, u mnie akurat siemię lniane i majeranek

Wykonanie:
  1. Nastawiamy ryż, żeby się gotował.
  2. Odsączamy kukurydzę i tuńczyka. Następnie wsypujemy zawartość do miski.
  3. Myjemy pomidora, kroimy go w kostkę i dodajemy do miski.
  4. Przygotowujemy rzodkiewki, odcinając końcówki i myjąc. Następnie również kroimy je w kostkę i dodajemy do miski.
  5. Podobnie postępujemy z ogórkiem. Z tym że ogórka myjemy, następnie w całości (razem ze skórką) kroimy w kostkę i dodajemy do miski.
  6. Ugotowany ryż także dodajemy do miski.
  7. Zieloną sałatę najpierw myjemy, następnie bierzemy kilka listków  i rękami rozrywamy je na kawałki bezpośrednio do miski.
  8. Powstałą sałatkę doprawiamy według własnych upodobań. W moim przypadku było to siemię lniane i majeranek.
  9. Na koniec wszystko ze sobą mieszamy i odstawiamy do lodówki, aby składniki się ze sobą połączyły.

Przepis na sałatkę z tuńczykiem  
Jak widać, przepis jest bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i tani. Zresztą staram się wyszukiwać tylko tego typu przepisy. Mam nadzieję, że z niego skorzystacie i że będzie Wam smakować. Zapraszam do podzielenia się swoimi wrażeniami w komentarzach 😊 Smacznego!

Pozdrawiam,
Patrycja 

Wpisy, które mogą Cię zainteresować

0 komentarzy