Pasta rybna z jajkiem i ogórkiem

środa, 28 marca 2018

Pasta rybna z jajkiem i ogórkiem
Pasta rybna z jajkiem i ogórkiem
Witajcie :)
Muszę przyznać, że miałam dylemat, czy wrzucać Wam taki kulinarny post. Dlaczego? Bo nie wiem, jaki będzie jego odbiór.  Może uznacie, że to już za dużo, jak na jeden blog. Ostatecznie jednak postanowiłam zaryzykować i na prośbę jednej z moich czytelniczek go opublikować. Niedługo będziemy przeżywać kolejne rodzinne święta, czyli Wielkanoc, może akurat ten post okaże się dla Was przydatny i będziecie chciały przyrządzić taką pastę na wielkanocny stół.

Składniki:
  • 125 g wędzonej ryby (np. pstrąg lub makrela)
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 posiekana drobno cebulka
  • 2 duże ogórki kiszone posiekane
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki jogurtu
  • sól
  • pieprz

Wykonanie: 
  1. Rybę oczyścić z ości, drobno pokroić. 
  2. Dodać pokrojone jajko, cebulkę (jak ktoś ma wrażliwy żołądek i surowa cebula mu się odbija, można wcześniej sparzyć gorącą wodą), posiekane ogórki. 
  3. W misce wymieszać majonez z jogurtem, dodać do posiekanych składników. 
  4. Posolić i popieprzyć. Pasta najlepiej smakuje następnego dnia, jak wszystkie składniki „przejdą się” w lodówce :)
Pasta rybna z jajkiem i ogórkiem

Jest to idealna propozycja dla tych, którzy nie przypadają za rybami, a chcieliby je jakoś przemycić w codziennym pożywieniu. Dlaczego? Bo dzięki wszystkim składnikom posmak ryby nie jest, aż tak wyczuwalny i możliwy do przełknięcia (sprawdzone na sobie). Pasty wychodzi dosyć dużo. Należy tylko uważać na ewentualne ości. Ja następnym razem spróbuje, zamiast makreli dodać łososia.

Dajcie znać, czy podobają się Wam takie kulinarne wpisy. Osobiście ostatnio uwielbiam eksperymentować w kuchni i sprawia mi to coraz większą frajdę. Przepraszam również za jakość zdjęć, ale dopiero uczę się wykonywać zdjęcia potrawom.

Życzę smacznego i pozdrawiam, 
Patrycja

Wpisy, które mogą Cię zainteresować

0 komentarzy